Birria Taco er en trendy tacorett basert på den meksikanske retten Birria. Birria er en klassisk meksikansk rett, fra delstaten Jalisco , som ofte serveres som festmat. En mørk, fyldig og kraftig kjøttsuppe med mye chili, kokt med geite-, saue- eller oksekjøtt.

Tørket chili og meksikans tørket oregano finner du i vår nettbutikk og i vår butikk i Sandefjord. I vår oppskrift bruker vi okse høyrygg. Kjøttet skal langtidskokt slik at det blir mørt.

Ingredienser

8 porsjoner

  • 1,5 kg okse høyrygg
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ts pepper
  • 4 ss ekstra virgin olivenolje til steking
  • 2 løk
  • 8 fedd hvitløk
  • 1,5 liter oksekraft (ferdig oksekraft eller vann med kjøttbuljong)
  • 5 laubærblad (eller 1 Mire poix)
  • 6 stk tørket guajillo chilli
  • 6 stk ancho chili
  • 3 stk arbol chili
  • 12 stk hele pepperkorn
  • 4 ts meksikans tørket oregano
  • 2 ts spisskummenfrø
  • 3 ts koreanderfrø
  • 1 ts malt nellik
  • 2 ts malt kanel
  • 2 bokser hermetiske cherrytomater
  • 3 ts eplesidereddik
  • 1 stk finhakket løk (til servering)
  • fersk koreander, finhakket
  • ca 30 maistortilla eller hvetetortilla (medium størrelse)
  • 450 g revet mozzarella ost
  • 3 stk lime
  1. Les igjennom hele oppskriften før du begynner. Finn frem alle ingredienser og det du trenger til å lage denne retten.
  2. Rens løken (2 stk) og hvitløken. Del løken i 4 biter. Legg til side mens du steker kjøttet.
  3. Kjøttet skjæres i store biter. Krydre med salt og pepper. Varm en stor jerngryte, ta i ekstra virgin olivenolje og brun kjøttet på alle snittflater. Kjøttet skal ha en god stekeoverflate. Legg kjøttet til side i en skål.
  4. Fres løk og hvitløk i jerngryta til løken er blank (pass på så den ikke blir brent, da blir løken bitter)
  5. Ha kjøttet tilbake i gryta. Tilsett oksekraft og laurbærblad (eller Mire poix). Kok opp, legg på lokk og la det trekke i 30 minutter.
  6. Mens kjøttet trekkes, så lager du chilipuré (pk 7-8)
  7. Klipp av toppen på de tørkede chiliene. Rist ut frøene. Ønsker du en sterkere puré så beholder du noen av frøene. Fres chiliene i en tørr stekepanne. Dette får frem aromaen i chiliene. Ha på vann til det dekker chiliene, gi det et oppkok. Skru deretter platen ned og la det trekke i ca 20 minutter til chiliene blir myke.
  8. Chiliene tas ut av panna og legges i en blender. Ta ut løk og hvitløk fra kjøttgryta. Disse legger du i blenderen sammen med chiliene. Tilsett pepperkorn, meksikansk tørket oregano, spisskummenfrø, korianderfrø, malt nellik, kanel og hermetiske tomater. Kjør til en glatt puré. Smak til med eplesidereddik og salt.
  9. Ha puréen i kjøttgryta, rør litt rundt og gi det et raskt oppkok. Sett på lokk, skru ned temperaturen og la kjøttet trekke i 3 timer, til kjøttet er mørt.
  10. Ta ut kjøttet fra gryta og riv kjøttet fra hverandre med to gafler.
  11. Finn frem finhakket løk og bland det med finhakket koreander. Press ut saften av en 1/2 lime og bland det sammen med løk og koreander. Settes til side.
  12. Nå skal du sette sammen Birria taco. Ha kjøttet, osten og sausen i nærheten. Finn frem en stekepanne (jernpanne eller teflonpanne).
  13. Varm opp stekepanna. Dypp en lefse i sausen (bruk f.eks en pølseklype) og legg den i panna. Stek til den er sprø på den ene siden. Snu lefsen og legg på ost og kjøtt på 1/2 lefsen. Brett over og stek på begge sider til osten er smeltet.
  14. For å holde de ferdige Birria tacoene varme til du er ferdig å steke, kan du legge de i en langpanne i stekeovnen på 140 g. Ha folie over.
  15. Ha resten av løk- og koreanderblandingen i sausen og smak til med limejuice. Hell i små serveringsskåler.
  16. Anrett de nystekte Birria tacoene på et fat og strø over litt av løk- og koreanderblandingen (pk 11). Server med noen limebåter. Dypp tacoen i sausen og nyt!