Birria Taco er en trendy tacorett basert på den meksikanske retten Birria. Birria er en klassisk meksikansk rett, fra delstaten Jalisco , som ofte serveres som festmat. En mørk, fyldig og kraftig kjøttsuppe med mye chili, kokt med geite-, saue- eller oksekjøtt.
Tørket chili og meksikans tørket oregano finner du i vår nettbutikk og i vår butikk i Sandefjord. I vår oppskrift bruker vi okse høyrygg. Kjøttet skal langtidskokt slik at det blir mørt.
Ingredienser
8 porsjoner
- 1,5 kg okse høyrygg
- 1,5 ts salt
- 1,5 ts pepper
- 4 ss ekstra virgin olivenolje til steking
- 2 løk
- 8 fedd hvitløk
- 1,5 liter oksekraft (ferdig oksekraft eller vann med kjøttbuljong)
- 5 laubærblad (eller 1 Mire poix)
- 6 stk tørket guajillo chilli
- 6 stk ancho chili
- 3 stk arbol chili
- 12 stk hele pepperkorn
- 4 ts meksikans tørket oregano
- 2 ts spisskummenfrø
- 3 ts koreanderfrø
- 1 ts malt nellik
- 2 ts malt kanel
- 2 bokser hermetiske cherrytomater
- 3 ts eplesidereddik
- 1 stk finhakket løk (til servering)
- fersk koreander, finhakket
- ca 30 maistortilla eller hvetetortilla (medium størrelse)
- 450 g revet mozzarella ost
- 3 stk lime
- Les igjennom hele oppskriften før du begynner. Finn frem alle ingredienser og det du trenger til å lage denne retten.
- Rens løken (2 stk) og hvitløken. Del løken i 4 biter. Legg til side mens du steker kjøttet.
- Kjøttet skjæres i store biter. Krydre med salt og pepper. Varm en stor jerngryte, ta i ekstra virgin olivenolje og brun kjøttet på alle snittflater. Kjøttet skal ha en god stekeoverflate. Legg kjøttet til side i en skål.
- Fres løk og hvitløk i jerngryta til løken er blank (pass på så den ikke blir brent, da blir løken bitter)
- Ha kjøttet tilbake i gryta. Tilsett oksekraft og laurbærblad (eller Mire poix). Kok opp, legg på lokk og la det trekke i 30 minutter.
- Mens kjøttet trekkes, så lager du chilipuré (pk 7-8)
- Klipp av toppen på de tørkede chiliene. Rist ut frøene. Ønsker du en sterkere puré så beholder du noen av frøene. Fres chiliene i en tørr stekepanne. Dette får frem aromaen i chiliene. Ha på vann til det dekker chiliene, gi det et oppkok. Skru deretter platen ned og la det trekke i ca 20 minutter til chiliene blir myke.
- Chiliene tas ut av panna og legges i en blender. Ta ut løk og hvitløk fra kjøttgryta. Disse legger du i blenderen sammen med chiliene. Tilsett pepperkorn, meksikansk tørket oregano, spisskummenfrø, korianderfrø, malt nellik, kanel og hermetiske tomater. Kjør til en glatt puré. Smak til med eplesidereddik og salt.
- Ha puréen i kjøttgryta, rør litt rundt og gi det et raskt oppkok. Sett på lokk, skru ned temperaturen og la kjøttet trekke i 3 timer, til kjøttet er mørt.
- Ta ut kjøttet fra gryta og riv kjøttet fra hverandre med to gafler.
- Finn frem finhakket løk og bland det med finhakket koreander. Press ut saften av en 1/2 lime og bland det sammen med løk og koreander. Settes til side.
- Nå skal du sette sammen Birria taco. Ha kjøttet, osten og sausen i nærheten. Finn frem en stekepanne (jernpanne eller teflonpanne).
- Varm opp stekepanna. Dypp en lefse i sausen (bruk f.eks en pølseklype) og legg den i panna. Stek til den er sprø på den ene siden. Snu lefsen og legg på ost og kjøtt på 1/2 lefsen. Brett over og stek på begge sider til osten er smeltet.
- For å holde de ferdige Birria tacoene varme til du er ferdig å steke, kan du legge de i en langpanne i stekeovnen på 140 g. Ha folie over.
- Ha resten av løk- og koreanderblandingen i sausen og smak til med limejuice. Hell i små serveringsskåler.
- Anrett de nystekte Birria tacoene på et fat og strø over litt av løk- og koreanderblandingen (pk 11). Server med noen limebåter. Dypp tacoen i sausen og nyt!